PVC okna in nadokenske ALU rolete

Renovacija z roletami

Hiša, grajena v 80. letih prejšnjega stoletja, je potrebovala renovacijo. Lesena okna z lesenimi nadokenskimi roletami so zamenjala nova - PVC okna.

Renovacija za zmanjšanje toplotnih izgub

V letih okoli 1980 so imele novograjene hiše standardno vgrajena lesena okna s termopan steklom in nadokenske rolete z lesenimi lamelami. Čas in vremenski vplivi dodobra “obdelajo” takšne objekte in renovacija je skoraj nujna.

Stara termopan stekla z aluminijskimi letvicami so že pred časom izgubila prvotno izolativnost in nadomestili smo jih z novimi PVC okni, ki imajo pri standardni zasteklitvi do 3,5x manjšo toplotno prehodnost (UW = 1,3 W/m2K ali manj).

Veliko toplotnih izgub predstavljajo tudi stare nadokenske rolete. Špranje in propadanje lesa ustvari območja, kjer v prostor vdira zunanji zrak ali nastajajo nevarni toplotni mostovi. Taka okna lahko ustvarijo do 1/4 celotnih toplotnih izgub.

Nove nadokenske rolete imajo vgrajeno izolacijo v škatlah in tako zelo podobno izolativnost kot nova PVC okna. Tako so preprečeni toplotni mostovi, PU tesnjenje ob oknih in roletah pa preprečuje vdiranje hladnega zraka v prostor.

Na delu hiše, ki predhodno ni imela preklade za notranjo nadokensko roleto, smo vgradili zunanjo - predokensko roleto, katero bodo lastniki objekta, ob obnovi zunanjega toplotnega ovoja, skrili pod fasadni sloj in uskladili enoten izgled stavbnega pohištva.

Nadokenske ALU rolete z aluminijskimi lamelami, ki imajo vgrajeno PU izolacijo, dodatno povečujejo toplotno izolativnost celotnega objekta (do 10%). Rolete je smiselno vgraditi na severne, kot tudi na južne strani objekta, saj prispevajo tako pozimi, kot poleti.