PVC okna na novogradnji (samojstojna enodružinska hiša)

Enodružinska hiša

Trendi gradnje v Sloveniji narekajo manjše, enodružinske hiše, ki sledijo smernicam nizko-energijske ali tudi pasivne gradnje.

Dom z zunanjimi žaluzijami

Gradnja sodobnih družinskih hiš v Sloveniji se močno oklepa standardov in vzorcev, ki jih je postavilo pasivhaus gibanje v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Pri tem pa ne govorimo samo o poseganju po materialih in izdelkih, ki so nizko-energetski ali pasivni, ampak tudi o oblikovanju in celotnemu izgledu zgradbe.

Enodružinska hiša, pri kateri smo sodelovali z vgradnjo stavbnega pohištva, ima vgrajena PVC okna z znižano toplotno prehodnostjo, z zunanje strani pa so PVC okna zaščitena z zunanjimi žaluzijami.

Zunanje žaluzije so zelo primeren način, kako lahko preprosto kontroliramo količino energije, ki jo objekt prejme skozi odprtine. V vročih poletnih dneh ščitijo pred preveliko količino toplote, ki bi prehajala skozi steklo in ohranjajo notranjost objekta hladno.

V zimskem času se zunanje žaluzije v celoti skrijemo pod fasado in omogočijo sončnim žarkom neoviran vstop v notranjost hiše. Poleg funkcije toplotnega regulatorja, zunanje žaluzije skrbijo tudi za učinkovito zaščito pred nezaželenimi pogledi.

Lamele zunanjih žaluzij se izdelajo v več kot 30 različnih odtenkih, ali pa se barvajo po standardu RAL, ki vsebuje več kot 210 različnih odtenkov barv. Izgled zunanje žaluzije se tako popolnoma prilagodi izgledu toplotnega ovoja.