PVC okna

PVC okna

Okna Vranešič vam ponujamo več različnih vrst okenskih PVC profilov. Zakaj? Razlogov za to je več, najpomembnejši pa je seveda ta, da imajo različne stranke različne potrebe (visoka izolativnost, estetski izgled, cenovna ugodnost, in še bi lahko naštevali).

Ponujamo PVC profile različnih vgradnih globin (profili od širine 70mm, pa vse do 93mm) ter profile z različnim številom komor (4, 5, 6 in tudi 7 komorni sistemi). Vsaka od teh značilnosti profila PVC okna ima svoje prednosti ter namembnosti. Naša naloga je, da pravilno svetujemo in ugodimo vašim potrebam le najbolj zadovoljivo, ter za vašo investicijo ponudimo najustreznejša PVC okna.

Naj vam predstavimo nekaj naših produktov PVC okenskih profilov.

Brezplačna ponudba?aliNadaljujte z brskanjem po katalogu.

Izpostavljamo

Kako do Synego MD profila brez doplačila?

Pri izbiri troslojnega termopan stekla, vam brezplačno nadgradimo ponudbo v profil Rehau Synego MD. Zakaj? Prednost troslojnega stekla je v zmanjšani toplotni prehodnosti, kar pomeni, da so temperaturne izgube na steklu manjše. Pri profilu Rehau Synego MD je zaradi večje širine profila (10 mm več kot IDEAL 4000) celotna toplotna prehodnost manjša za 20%. To je naše darilo vam :)

IDEAL 4000
IDEAL 4000
Rehau Synego MD
Rehau Synego MD

Članki na temo "PVC okna":

Napisali smo nekaj različnih člankov na temo PVC oken. Naše objave neprestano dopolnjujemo in širimo vsebino z uporabnimi nasveti in razmišljanji. Vabljeni k branju našega Bloga.

PVC okna se menjajo tudi pozimi

Če je stara, dotrajana okna nujno potrebno zamenjati, potem sploh ni debate! Kaj pa takrat, ko lahko počakate z menjavo novih PVC oken do pomladi? Je mogoče smiselno menjavo vseeno opraviti kar med zimo? Mi pravimo, da je smiselno!

Beri naprej ...

Video: izognite se vlagi in očistite plesen

Z nekaj prijemi in spremembami vsakdanjih navad lahko preprečimo škodo. Že smo pisali o težavni kombinaciji (PVC okna in vlaga), ter kako izkoristimo vse možnosti, da ohranimo visoko kvaliteto bivanja.

Beri naprej ...

Izberite PVC okna, ne lesenih!

V zadnjih 50. letih so se v naše domove vgrajevala vse učinkovitejša plastična okna, saj je napredek v tehnologiji izdelave in obdelave profilov presegel značilnosti naravnih materialov in tako je PVC postal edina logična izbira.

Beri naprej ...

Pogosta vprašanja o PVC oknih

Ali se PVC okna razlikujejo po namembnosti vgradnje?

Odgovor je DA. Zavedati se je potrebno dejstva, da vsa okna niso enaka. PVC profili so načrtovani z namenom, da zadostujejo potrebam različnih profilov kupcev in njihovih potreb. PVC okna delimo v tri večje skupine razdeljene na podlagi energijske učinkovitosti (šteje nizka toplotna prehodnost, ki jo označimo z UW):

standardna PVC okna

Primerna za vgradnjo v objekte, kjer ne bo posega v toplotni ovoj (fasado), oziroma kjer imajo objekti manjšo debelino toplotne izolacije, ali ni potrebe po visoki toplotni izolativnosti (recimo območje Primorske). Okna v standardni izvedbi imajo poleg manjših vgradnih širin profila (do recimo 72mm) tudi osnovna stekla z enojnim termopanom (recimo skupne širine 24mm, sestava 4-16-4). Standardna PVC okna je mogoče, tam kjer je to potrebno (severne ali senčne strani objektov), nadgraditi s stekli do širine 40mm, torej dvojnim termopan steklom, da preprečimo izgube energije v tistih delih objektov, ki dobijo manj sončne energije tekom dneva. Splošno gledano imajo standardna PVC okna toplotno prehodnost UW >= 1,0 W/m2K.

nizko-energijska PVC okna

Različne državne organizacije vzpodbujajo gradnjo objektov z nižjo energijsko porabo. Poleg takojšnjih subvencij, ki znižujejo stroške investicije vgradnje nizko-energijskih PVC oken, takšna okna na daljše obdobje ohranjajo nižje stroške energije za ogrevanje in hlajenje. Tako so nizko-energijska PVC okna primerna za vgradnjo v objekte, kjer se poleg stavbnega pohištva menjava tudi toplotni ovoj objekta (fasada ali streha) oz. menjava ogrevalni sistem (toplotne črpalke ali ogrevanje na bio-maso). Takšna okna imajo standardno vgrajena stekla z dvojnim termopan steklom UG <= 0,7 W/m2K, vgradna širina profila je 80mm ali večja, medstekelni distančniki pa so praviloma narejeni iz mas in imajo nižjo Psi vrednost kot 0,07 W/mK. Velja pravilo, da imajo nizko-energijska PVC okna UW vrednost med 1,0 in 0,8 W/m2K.

pasivna PVC okna

Pri gradnji novega objekta že standardi določajo nizko toplotno prehodnost, zato so za vgradnjo primerna tudi pasivna PVC okna. Vgradne širine pasivnih PVC oken se gibljejo okoli 90mm, stekla imajo širino 48mm ali več ter izredno nizko toplotno prehodnost (0,5 W/m2K ali celo nižjo). Pomembno je vedeti, da si arhitekti pri načrtovanju pasivnih objektov prizadevajo zmanjšati površine stavbnega pohištva (saj so v primerjavi z ostalimi elementi toplotnega ovoja objekta, pri oknih izgube največje (za primerjavo UW fasade je 0,15 W/m2K). Tako so poleg manjših odprtin okna, za vgradnjo v pasivno zgradbo, največkrat enokrilne tipologije ali celo fiksne steklitve, brez možnosti odpiranja. Okna primerna za vgradnjo v pasivne objekte imajo UW <= 0,8 W/m2K.

Seveda pa je smotrno pred gradnjo opraviti posvet z arhitektom, oziroma v primeri obnove podroben pogovor s prodajalcem stavbnega pohištva, ki vam bo svetoval o pravilni izbiri PVC oken za vaše potrebe in zahteve vašega objekta.

Verjamemo, da je pravilno svetovanje pol zadovoljstva. Danes se veliko govori in piše o prihrankih, ki jih prinesejo nova okna. Prav zato je potrebno v zgradbo uvrstiti pravilna okna. Si lahko predstavljate nezadovoljstvo kupca pasivnih oken v starejšem objektu, ki ima zelo malo ali celo nič toplotne izolacije v fasadi? Prihrankov energije zaradi izgub v objektu praktično ne bo.

Na kaj je treba paziti pri postopku nakupa PVC oken?

Na tržišču obstaja široka izbira PVC oken in vrat. To je tudi poglavitni razlog za poplavo informacij, katere so nudene kupcem. Prav zaradi tega želimo svojim kupcem izpostaviti nekaj vprašanj, na katere morajo paziti pred, med in po nakupu PVC oken.

Katere značilnosti PVC oken lahko primerjamo med seboj?

Pomembno je v naprej vedeti, kakšna okna želimo. Če gradimo pasivno hišo, ne moremo med seboj primerjati vseh profilov, saj nekateri ne zadoščajo pogojem za vgradnjo v pasivne objekte. Zato lahko primerjamo profile samo znotraj istega vgradnega "razreda".

Pametno je primerjati med seboj čim bolj podobne izdelke (enake širine profilov, enako število tesnil, ista barva PVC profila, enaka širina stekla, podobne medstekelne letvice, enak razred okovja, itd).

Kadar ugotovimo, da primerjamo najbolj podobne značilnosti PVC okna, šele takrat smemo primerjati tudi ceno izdelka, ta namreč pokaže skupno kvaliteto vseh sestavnih delov.

Kaj vpliva na ceno PVC okna?

Ceno PVC okna določa kvaliteta posameznih sestavin. Velja splošno pravilo - kvalitetnejše sestavine so sorazmerne z končno ceno PVC okna. Več informacij o elementih, ki vplivajo na ceno PVC okna najdete na podstrani posvečeni informativnim cenam PVC oken in grobi sestavi elementov cene.

Kaj je vključeno v individualno ponudbo?

Pomembno je, da primerjamo kar se da enakovredne ponudbe. Kadar iščemo ponudnike PVC oken, je pomembno, da že pred začetkom vemo, kaj želimo poleg PVC oken še izvesti v investiciji, da lahko ponudniki v posamezno ponudbo tudi ta dela/izdelke vključijo. Torej pazimo, da so v vseh zbranih ponudbah vključeni vsi dodatki (senčila, obdelava zidnih odprtin, enaka oz. podobna montaža, stroški dobave in odvoza demontiranega materiala, zaključevanje itd). Po obravnavi enakovrednih ponudb nam na koncu preostane merilo, ki odloča o kakovosti materiala in storitev, katera so nam ponujena v individualni ponudbi PVC oken.

Koliko časa traja celoten postopek nakupa?

Poglejmo celoten postopek: informiranje o ponudbi na trgu -> odločanje za izdelek -> zbiranje ponudb izvajalcev -> odločanje za izvajalca -> meritev na objektu -> izpolnitev prodajnih pogojev -> izdelava in dobava izdelkov -> vgradnja in zaključevanje.

Izmed vseh naštetih faktorjev, ki vplivajo na čas trajanja nakupa PVC oken sta izdelava in dobava izdelkov najdaljša faktorja. V povprečju traja 14-21 dni, da se izdelki izdelajo in še dodatnih nekaj dni za dostavo do skladišča prodajalca. Zavedati pa se je treba sezonskosti dejavnosti vgradnje in menjave PVC oken. V toplejših meseci v letu so proizvajalci PVC oken najbolj obremenjeni in takrat so tudi nekoliko podaljšani dobavni roki (lahko tudi za 10 in več dni).

V grobem pa lahko ocenimo, da celoten postopek nakupa PVC oken traja med 35 in 42 dnevi, saj je odvisen ne le od prodajalca, ampak tudi angažiranosti kupca in sezone.

Kakšni so plačilni pogoji?

Glede na izbiro in količino izdelkov se določijo plačilni pogoji so za vsako stranko individualno in so navedeni na dnu vsake ponudbe. Splošno pa velja plačilo avansa v minimalni vrednosti 70% celotnega zneska ob naročilu (oz ob podpisu pogodbe) ter razlika 30% pred začetkom montažnih del. Za plačila v 100% vrednosti naročila se prizna avansni popust, ki je prav tako obračunan individualno na ponudbi.

Ponujamo tudi možnost brezobrestnega obročnega odplačevanja do 24 mesecev. Pogoj za obročno odplačevanje je kreditna sposobnost, maksimalni možen znesek naročila pa omejen na 6.000,00 EUR. Pred sklenitvijo posla se z našimi prodajalci detajlno pogovorite in informirajte o možnostih financiranja na obroke.

Kakšni so garancijski pogoji?

Ob zaključenem poslu izdamo račun, katerega opremimo z garancijskim listom. Vse podrobnosti garancijskih pogojev so zapisane v tem dokumentu. Strankam predlagamo, da se o garancijskih pogojih informirajo že pred sklenitvijo posla. Vprašajte naše prodajalce za izvod garancijskega lista, ter ga tudi skupaj preberite in v primeru nejasnosti le te razjasnite skupaj s prodajalcem.

Za PVC okna nudimo garancijsko dobo 10 let na obstojnost PVC profilov, tesnjenje in okovje. Stekla imajo skrajšano garancijsko dobo 5 let.

Katere značilnosti PVC oken so dejansko pomembne?

Splošno gledano tri sestavine PVC okna povedo največ o njegovi kvaliteti - PVC profil, steklo in okovje.

Kvaliteta PVC profilov

Večina PVC profilov je sestavljena na podoben način. Pri postopku izdelave se v nov PVC granulat meša recikliran PVC material. Najkvalitetnejši PVC profili imajo zelo nizek odstotek recikliranega PVCja (10% ali manj). Na trdnost PVC profila vpliva količina materiala, ki je potreben za izdelavo. Zunanje komore profila morajo biti širine najmanj 2mm, pri notranjih komorah pa strokovna javnost ni enotna. Velikokrat proizvajalci stanjšajo debeline sten komor, ter tako prihranijo na stroških izdelave, trdnost pa povečajo z večjim številom komor. Debelina komor pa neposredno vpliva na toplotno prehodnost, saj skrbi za zračnost posamezne komore. Nekateri proizvajalci, namesto novega PVCja, uporabljajo za notranje komore regenerat - 100% recikliran PVC material. Notranje komore morajo predvsem skrbeti za čim nižjo toplotno prehodnost, hkrati pa tudi za statiko profila, za kar regenerat ni ravno najboljši. Pravega odgovora, kateri PVC profil je najboljši, ni. Strankam lahko svetujemo, da naj kvaliteto PVC profila povezujejo premo-sorazmerno s ceno.

Za ohranitev statike PVC profili vsebujejo tudi železne ojačitve, debeline minimalno 1,5mm. Za nižanje skupne teže krila se lahko uporabi tudi perforirana pločevina manjše debeline, ki ima podobno togost kot polno železo.

Kvaliteta termopan stekel

Poznamo dva načina izdelave termopan stekel:

  • vpihovanje plina: manjši proizvajalci termopanov (izolativno steklo) izdelujejo stekla za vgradnjo v PVC okna tako, da jih pred polnjenjem z izolativnim plinom argonom sestavijo na tekočem traku. Nato jih, skozi posebne odprtine na nasprotnih kotih, napolnijo s plinom. Odprtine so nato zamašene in dodatno lepljene;
  • sestavljanje v plinu: kvalitetnejši in resnejši proizvajalci pa so se izdelave termopan stekel lotili nekoliko drugače. V velikih komorah napolnjenih s plinom argonom stekla sestavijo in zalepijo, tako da nimajo vpihovalnih in izsesevalnih odprtin, ampak enotno maso lepilnega materiala vse okoli obsega stekla. Takšna stekla imajo daljšo življenjsko dobo, saj je ves lepljeni rob homogeno sestavljen, količina plina med stekloma pa je veliko bolj natančno določena kot pri vpihanih steklih.

Kvaliteta okenskega okovja

Edini gibljivi funkcionalni del PVC oken je okensko okovje. Velja pravilo - več kot je zapiralnih mest na okvirju in krilu, boljše je okno. Zakaj?

PVC okna so sestavljena iz različnih materialov - PVC profil, železne ojačitve, steklo, gumijasta tesnila. Vsak od elementov ima svojo specifično raztezno lastnost, ki se, glede na temperaturo, različno razteza. Tako vsako PVC okno "diha" z okoljsko in notranjo temperaturo. Poleg raztezanja je poglaviten dejavnik, ki krajša uporabno življenjsko dobo PVC okna, njegova teža. Večja kot je teža, večja je možnost "povešanja" okna.

Pomembno je, da se okno v zaprtem položaju na čim več stičnih mesti poravna z okvirjem, ter izniči morebitne neravnine, ki jih je okno skozi življenje pridobilo zaradi nepravilne uporabe, prevelikih razlik v temperaturi, velike teže ali zaradi nižje kvalitete materialov. Pravilno zaprta okna tako preprečujejo izgube energije, nastajanje toplotnih mostov in morebiten vdor vode v notranjost. Na tržišču je veliko različnih proizvajalcev okovij. Vsak od njih ponuja različne kakovostne razrede okovij, ki imajo rešitve za različne potrebe stavbnega pohištva.

Pri nas za različne profile uporabljamo različna okovja. Zakaj je temu tako, preberite članek na temo okovij.

Kako poteka vzdrževanje PVC oken?

PVC okna potrebujejo izredno malo vzdrževanja. Strankam na voljo imamo je poseben paket z vsem potrebnim materialom za vzdrževanje elementov novega PVC okna. Povprašajte naše prodajalce o nakupu paketa.

Enkrat letno je potrebno s posebnim čistilom očistiti in premazati tesnila okvirja in krila, da se ohrani trajna elastičnost. Hkrati se ob rednem čiščenju preveri celovitost tesnila in odkrije morebitne tujke, ki preprečujejo pravilno tesnjenje okvirja in krila ali preprečijo poškodbo tesnila in tako izničitev garancijskih pogojev.

Za ohranitev vseh dobrih lastnosti PVC profila, vsebuje paket za vzdrževanje posebno PVC čistilo, ki poleg čiščenja poskrbi, da se profil zaščiti pred vplivi zunanjega okolja in povrne prvotni sijaj PVC okna.

Največ "pozornosti" potrebuje okensko okovje. Zaradi kopice premikajočih se sestavnih delov je potrebno enkrat letno naoljiti v naprej določene točke okovja. Tako okovje bo delovalo dalj časa, pravilneje in hkrati tudi z manj napora.

V prvih šestih mesecih od montaže novega PVC okna bo okensko krilo prilagodilo in našlo svojo naravno lego znotraj okvirja. Obstaja možnost, da bo potrebno prilagoditi okovje v primerno pozicijo, da ne bi prihajalo do drsanja ali nepravilnega naleganja zapiralnih mest okovja. Ob montaži se pozanimajte, kako se okovje prilagodi glede na njegovo naravno lego. Preberite tudi navodila za nastavitev okovja. V kolikor niste tehnično vešči, ali nimate zadosti poguma, da bi sami opravili to osnovno nastavitev, pokličite naše prodajalce, ki vam bodo svetovali ali pa vas naročili na servisno nastavitev okovja.

Marsikdaj prodajalci pozabijo opozoriti kupce PVC oken, da ob večjih posegih v obnovo objektov (predvsem kadar prihaja do večjih količin prahu), okna ne puščajo odprta v nagibni poziciji (ventus oz. kip) dalj časa. Tako preprečimo, da se prašni delci ne nabirajo na okovju in izredno hitro posušijo namaščene dele okovja. Suho okovje lahko začne nepravilno delovati, trdi delci pa povzročijo lom okovja in tako izničitev garancijskih pogojev. Okensko okovje prekrijte z zaščitnim trakom in zmanjšajte možnost nabiranja prahu na njem, prostor pa sistematično zračite s krilnim odpiranjem ali preko drugih zračnih odprtih.

Svet stavbnega pohištva je lahko prevelik za marsikaterega kupca. Naše poslanstvo je, da s svetovanjem kupcem pomagamo do pravilne izbire produkta. Prepričani smo, da kljub količini informacij objavljeni na naši spletni strani, še vedno obstaja kakšno neodgovorjeno vprašanje.

Vabimo vas, da nam ga zastavite in nanj bomo odgovorili. Hkrati bomo poskrbeli, da bodo tudi drugi kupci dobili odgovor na vaše vprašanje.

Osebni podatki
Vaše vprašanje
Varnostno vprašanje

Zaradi internetne varnosti, vas prosimo če izpolnete varnostno vprašanje. Brez pravilnega odgovora na varnostno vprašanje obrazec ne bo oddan. Pozorno preberite vprašanje in odgovorite nanj v okence "Rezultat". Odgovor vpišite s številko.

Seštejte 2 in 8.