Kaj omogočajo dobra okna?
vir: Shutterstock

Znebite se vlage po montaži novih oken

Objavljeno  kondenzacija  montaza  nasvet  vlaga Čas branja: 11 minut

Menjava oken v objektu predstavlja spremembo za mikroklimo prostora. Dejavnosti in navade, ki smo jih pred menjavo starih, dotrajanih, prepišnih oken imeli za vsakdanje, bo treba spremeniti. Pa poglejmo, kako nova PVC okna in vlaga vplivata na vaše življenje.

Največji odstotek menjav stavbnega pohištva predstavlja menjava starih lesenih oken za nova PVC okna. Vedeti morate, da je tesnenje novih oken načrtovano in izdelano po visokih standardih. Ti določajo v normalnih razmerah 100% zrakotesnost.

Napačno je tudi razmišljanje, da nova lesena okna vpijajo in oddajajo vlago. V prostoru se pojavlja kondenz pri lesenih oknih enako kot pri PVC ali kovinskih oknih, saj so izdelana po enakih standardih.

Zakaj torej pride do težav z vlago?

Stara lesena ali kovinska okna niso zagotavljala enake zrakotesnosti, kot jo zagotavljajo nova PVC okna ali lesena okna. Vlaga torej ne zmore enako izhajati iz prostora. Začne se nalagati v zidne obloge, pohištvo, tkanino in na vse porozne materiale.

Vlaga okoli oken je še posebej neprijetna, saj so površine oken in okolice nekoliko hladnejše kot drugje po prostoru. Posledice so katastrofalne - rošenje oken, mokra okna, nastanek plesni, propadanje lesa, mehurjenje in odpadanje ometov, vplivi na zdravje… in še bi lahko naštevali.

Zakaj nastaja vlaga v bivalnih prostorih?

Obstajajo trije glavni vzroki za nastanek vlage v objektih. Najpomembnejši dejavnik je človeška aktivnost, sledita nepravilnosti pri gradnji in prehitro vseljeni objekti. Idealna vlaga v stanovanju se giblje med 40-60% (pri 20oC; govorimo o relativni zračni vlažnosti, ki je v soodvisnosti s temperaturo).

Osredotočili se bomo predvsem na človeško aktivnost v prostoru, kajti sklepamo, da ostali dejavniki niso več težavni in so se z leti bivanja v objektu odpravili s konstrukcijskimi posegi.

Aktivnosti, ki povzročajo nastanek vlage v prostoru: (na primeru 4-članske družine)

  • Kuhanje (do 1L/uro)
  • Tuširanje (do 1,7L/uro)
  • Dihanje (do 50g/uro)
  • Znojenje (do 200g/uro)
  • Sušenje perila (do 200g/uro pri 4,5kg perila)
  • Sobne rastline (do 25g/uro/rastlino)
  • Sobni akvarij (do 150g/uro, odvisno od velikosti)

Torej v obdobju 24 ur lahko 4-članska družina z “normalnimi aktivnostmi” ustvari med 10 in 15 litrov vlage. Zidne površine lahko neškodljivo absorbirajo samo 2% zračne vlažnosti, ostalih 98% lahko začne kondenzirati (rošenje oken, ploščic, ogledal) ali se nalaga v pohištvo.

Poskrbeti moramo, da se odvečna zračna vlažnost z aktivnim ali naravnim zračenjem odstrani iz prostora in uspostavi idealna vlaga v stanovanju.

Aktivno razvlaževanje prostora

Za brezskrbno razvlaževanje prostora lahko posegamo po različnih metodah in napravah, ki zmanjšujejo visoko vsebnost vlažnega zraka v prostoru.

Aktivno oz. kontrolirano zračenje je lahko kompleksnejši poseg v objekt, zato se še pred odločitvijo v investicijo posvetujte s strokovnjaki iz področja ogrevanja oziroma zračenja.

Odstranite vlago v prostoru z uporabo kuhinjske nape
vir: airuno.co.uk

Pametno je odstraniti vlago tam, kjer nastaja. Nova PVC okna več ne omogočajo nekontroliranega zračenja, zato je potrebno ustvariti sistem kontroliranjega zračenja.

Preverite sistem zračnikov v objektu, očistite jih in odstranite morebitne blokade, po potrebi namestite dodatne ventilatorje, ki izsesavajo zrak iz prostora (kopalnice, sušilnice, kleti, itd).

Na kuhinjski napi preverite “moč” izsesavanja. Če je potrebno zamenjajte filtre ali celo neučinkovito napo z novo. V primeru, da uporabljate napo samo za filtriranje zraka, razmislite o izhodnem zračniku, saj lahko samo iz kuhinje odstranimo 10 in več odstotkov nastale vlage.

Večje zračenje vpliva tudi na stroške ogrevanja, a razmislite tudi o tem, kako negativno vpliva povečana vlažnost na vaše zdravje in zdravje vaše družine. Preprečite lahko tudi škodo na objektu in notranji opremi. Z malo denarja lahko naredite veliko!

Objekt ogrevan s centralno napravo, jo je mogoče nastaviti na višjo temperaturo. S tem zmanjšamo relativno zračno vlažnost (preprečimo rošenje oken) in poleg zraka ogrevamo tudi zidne površine (preprečimo nastanek vlage okoli oken).

Tak način aktivnega razvlaževanja je potrebno obvezno kombinirati z rednim vsakodnevnim zračenjem, saj tesnjenje novih oken zadržuje vlago v stanovanju. PVC okna odpiramo večkrat dnevno in iz prostora odstranimo z vlago obtežen topel zrak ter ga zamenjamo s hladnim zrakom, ki lahko sprejme večjo količino vlage - ustvari se idealna vlaga v stanovanju.

V prostore, kjer nastaja največ vlage, umestimo naprave, ki aktivno znižujejo zračno vlažnost. Poznamo tako električne, kot tudi kemične naprave, ki skrbijo za kondenzacijo v napravi in izločevanje vlage iz zraka.

Nakup razvlaževalnika zraka je investicija za preprečevanje nastajanja vlage okoli oken, še posebej v primerih, ko druge metode zračenja ne pridejo v poštev.

Z nakupom razvlaževalnika poskrbimo za idealno zračno vlažnost v stanovanju, preprečimo rošenje oken, nabiranje vlage okoli oken, ometih in oblogah, ter zaviramo nastanek škodljive plesni.

Toplotni izmenjevalec zraka skrbi za svež zrak z minimalnimi toplotnimi izgubami
vir: barrieheatingcooling.ca

Najsmotrnejša odločitev je vgradnja toplotnega rekuperatorja. Za vgradnjo je sicer potreben poseg v obstoječ sistem zračnikov, oziroma izdelava novega.

Toplotni izmenjevalec skrbi, da se pri izmenjavi notranjega in zunanjega zraka temperatura izmenja in tako zmanjša izgube, ki bi jih sicer pridelali s klasičnim, dnevnim zračenjem.

Nevarnost, da bi nova PVC okna in pretirana kondenzacija škodovala zdravju vaše družine, je tako preprečena.

Naravno razvlaževanje prostora

Naravno zračenje je poceni in učinkovit način, kako s preprostimi spremembami navad in vpeljavi vsakodnevnih rutin, spremenimo mikroklimo in ohranimo idealno vlago v stanovanju.

A: Redno dnevno zračenje

Možnosti odpiranja oken (krilno, nagibno, omejeno nagibno)
vir: siegenia.com

Nova okna je mogoče odpirati v treh ravneh - krilno, nagibno in omejeno nagibno. Poglejmo nekatere pravilne metode za učinkovito dnevno zračenje, ki zmanjšujejo izgube pri ogrevanju, preprečujejo rošenje oken in nastanek kondenza drugje v prostoru.

Ustvarite naravno zračenje objekta z odpiranjem oken in prepihom
vir: ideas4homes.com

Vedno zračimo s popolnoma odprtimi okni. Zračenje bo krajše, če lahko ustvarimo prepih. Namreč intenzivno zračenje je potrebno le do največ 5 minut in zamenjali bomo ves zrak v prostoru.

Zračimo pa lahko tudi brez prepiha, a potem naj zračenje traja največ 15 minut. Želeno je, da iz vseh kotičkov prostora zamenjamo zrak.

Uredite rutino, da zračite po zajtrku, po kosilu in pred spanjem. Kratkotrajno zračenje ne bo ohladilo pohištva v prostoru in zrak se bo hitro ogrel na sobno temperaturo. Pri zračenju pozimi pazite, da temperatura prostora ne pade po 15 stopinj.

Kondenza pri lesenih oknih in tudi PVC oknih tako ne bo več, saj bomo z rutino vedno poskrbeli za svež in suhejši zrak.

Dolgotrajno zračenje naj poteka z okni odprtimi na nagib. Ne pozabite izključiti ogrevanja, da ne bo prihajalo do nepotrebnih toplotnih izgub, saj naj zračenje traja tudi do 1 ure.

Ustvarite prepih in zračenje skrajšate na 30 minut. Dolgotrajnega zračenja z okni odprtimi na nagib v zimskem času ne svetujemo, saj se lahko zidne površine preveč ohladijo in začne se kondenzirati vlaga okoli oken.

Za primere daljše odsotnosti imajo nova okna vgrajeno okovje z omejenim nagibom. Okna so nagibno odprta le približno 10 milimetrov, dovolj da omogočajo minimalno izmenjavo zraka, hkrati pa preprečujejo vdor vode in ohranjajo videz varno zaprtega okna.

Mokra okna tako ne bodo več problem, saj boste z rednim dotokom svežega zraka skrbeli za naravno, idealno vlažnost v stanovanju.

B: Preprečevanje nastanka vlage

Spremenite nekatere navade in rutine, ter pomagajte pri preprečevanju nastanka dodatne vlažnosti v vašem domu.

Kuhanje

Pri kuhanju vedno uporabljajte pokrovke. Poleg preprečevanja nastanka vlage, tudi skrajšajo čas kuhanja. Kadar zlivate vročo vodo v umivalnik, jo takoj sperite s hladno vodo, da čim prej steče v odtok.

Znojenje

Izberite prostor, ki ga je mogoče učinkovito zračiti in v njem opravljajte aktivnosti, ki proizvajajo vlago. Med aktivnostjo zaprite vrata in ločite od ostalih prostorov. Prostor zračite in ga po končani aktivnosti ponovno odprite.

Pranje in sušenje

Perilo sušite zunaj kolikor dolgo je le mogoče. Izogibajte se mehčalcem, saj ohranjajo vlago v tkaninah. Izogibajte se tudi likanju s paro.

Sobno rastlinje in akvarij

Zmanjšajte količino sobnega rastlinja ali izberite takšno, ki je sposobno vlago tudi sprejemati. Sobne akvarije pokrite z zrakotesnim pokrovom in omejite izhlapevanje vode.

Morda se problem vlage v prostoru na prvi pogled ne zdi tako resen. Zidne konstrukcije v objektu bodo problem zakrile za dva do tri mesece po montaži novih oken, nato pa se bodo začeli kazati rezultati prevelike vlažnosti.

Naj velja enako pravilo kot pri zdravju - rajši kurativa, kot preventiva! Preprečite lahko nastanek nepovratne škode na zdravlju in vašem objektu. Zato ukrepajte takoj ob menjavi novih PVC ali lesenih oken s spremembo navad ali uvedbo naprav aktivnega razvlaževanja.

Nazaj