Kako poteka montaža oken
vir: sxc.hu

Kako poteka montaža oken?

Objavljeno  montaža  storitev Čas branja: 5 minut

Montaža oken je, ob izbiri strokovno usposobljene ekipe in pravilnega svetovanja v postopku nakupa, ključen dejavnik zadovoljstva kupca.

Preden se posamezno naročilo PVC oken dokončno potrdi proizvajalcu, se je potrebno trdno prepričati, da smo pravilno določili dimenzije, smeri odpiranja, statične elemente, in pravilno izbrali dodatke ter način vgradnje. Prav zaradi tega pred naročilom naš prodajalec oziroma vodja monterske ekipe obišče stranko na objektu vgradnje, se prepriča o podrobnostih ponudbe, opravi končno meritev PVC oken, ter se s stranko dogovori o podrobnostih montaže (če so potrebna dodatna orodja, dvigala, odmik pohištva, itn).

V idealnih razmerah se stranko približno teden dni pred montažo obvesti o izbranem datumu za montažo, ter če je mogoče tudi predvidi uro prihoda monterske ekipe. Stranko takrat še enkrat pozovemo, da pripravijo prostore objekta za montažna dela (da omogočijo dostop, obvestijo sosede, odmakejo pohištvo ipd).

  • Na dan monterskih del na objektu se pred začetkom še zadnjič preverijo dimenzije odprtin in izdelanih novih PVC oken (da bi se preprečila morebitna demontaža obstoječega okna, ki ni namenjen za zamenjavo, ali povzročila škoda zaradi napake).
  • Prostor pred začetkom del zaščiti, da bi preprečili poškodbe talnih površin in zaščiti se bližnje pohištvo. V primeru demontaže se predvidi tudi prostor, kjer bodo odloženi demontirani elementi, ki so lahko v primeru loma stekla nevarni. Stara vgrajena okna se demontira po kosih (krila se staknejo, okvirje pa se razreže na več kosov in odstrani iz odprtine) in takoj odstrani iz delovnega prostora.
  • Nova PVC okna se razporedi na pravilne pozicije po objektu, nato se staknejo krila, da se lažje rokuje z okenskim ali vratnim okvirjem. Montira se kljuke in ključavnice.
  • Okenski okvir se s pomočjo klad in podložk uravna v ravnotežje in na pravilen odmik od zunanjega roba. Nato sledi pritrditev z zidnimi vijaki (turbo vijaki).
  • Montažne luknje na okvirju so predvrtane, saj standard določa koliko montažnih vijakov potrebuje posamezno okno (glede na velikost, težo, ipd). Skozi montažne luknje se prevrta v zid, nato pa po določenem vrstnem redu pritrdi vijake. Skozi celoten postopek se preverja, da ni prišlo do spremembe v ravnotežju.
  • Kadar so vsi vijaki priviti, se v odprtino med zidom in novim PVC okvirjem vbrizga PU pena (klasična montaža). Za večslojne montaže (RAL montaža) se že pred začetkom gradnje okvirja nanj pritrdi ustrezne trakove, oziroma kompromiran montažni trak. Nato PVC okvir 2 uri “počiva”, da se montažni material utrdi. Kadar zaključevanja ni predvidenega med montažnimi deli, se montaža tukaj zaključi. Nataknejo se krila in preveri delovanje zapiranja. Sledi fina nastavitev okovja.
  • Za zaključek sledi le še zaključevanje (prekrivanje) montažne odprtine s PVC letvicami, zidarskim obdelovanjem ali knauf ploščami. Ta del montaže je predviden pred že ob končnih meritvah. Po končanih zaključnih delih se iz okvirjev in kril odstranijo zaščitne folije, ki so tovarniško nalepljene na PVC profile. Po dogovoru s stranko se ta zaščitna folija lahko pusti, a le do največ 6 mesecev od montaže.
  • Po končanih delih se odstrani zaščitni material, prostor očisti orodja in demontiranega materiala, pometejo se smeti in očistijo se profili in stekla.
  • Zadnji korak montaže je podpis prevzemnega zapisnika. Monter in stranka preverita delovanje vsakega od montiranih oken. Izpostavijo se posebnosti, na katere mora stranka paziti pri rokovanju z novimi PVC okni, pokažejo se tudi vzdrževalne točke in na zahtevo naročnika pokažejo tudi točke za nastavitve okovja. Zapišejo se tudi komentarji na izvedeno montažo, morebitna nedokončana dela in dodatna naročila stranke.
  • Po uspešno zaključenih delih stranka prejme tudi končni račun, ki je opremljen z garancijskim listom, navodili za uporabo, ter morebitnimi dodatki (glede na vgrajene izdelke).

Celoten postopek montaže lahko traja 2 uri ali 2 dneva - vse odvisno od količine oken, katere je potrebno vgraditi oziroma zamenjati. Naš cilj je, da je vgradnja oken oziroma menjava starih oken, za vsako stranko čim manj naporna. Zato smo pri podjetju Okna Vranešič odločeni, da montažo zaupamo le najbolj izkušenim strokovnjakom z dolgoletnimi izkušnjami.

Nazaj