Izberite PVC okna, ne lesenih!

Izberite PVC okna, ne lesenih!

Objavljeno  garancija  okna  prednosti  PVC okna  vzdrževanje Čas branja: 13 minut

V zadnjih 50. letih so se v naše domove vgrajevala vse učinkovitejša plastična okna, saj je napredek v tehnologiji izdelave in obdelave profilov presegel značilnosti naravnih materialov in tako je PVC postal edina logična izbira.

PVC profili imajo več prednosti pred lesenimi okni, in prav zato so najpogostejša izbira kupcev. Izdelani so v veliko različicah, saj imajo posamezni PVC profili svoj namen - vhodna ali balkonska vrata, kletna okna, drsne stene ali recimo zasteklitve in zimski vrtovi, ter še bi lahko naštevali.

Poleg PVC oken, na tržišču najdemo največkrat še lesena in kovinska (aluminijska) okna. Slednja bomo iz primerjave izpustili, saj so veliko dražja, manj izolativna in tudi manj dostopna kot so lesena ali PVC okna.

Prednost PVC oken pred lesenimi okni

PVC profili, iz katerih so izdelana plastična okna, so umeten material, ki ga pridobivamo iz naftnih derivatov in recikliranih PVC surovin. Postopek izdelave je nezahteven in hiter. Od prve do zadnje faze izdelave PVC okna lahko traja le 14 dni. Pri lesenih oknih pa moramo najprej počakati, da zraste drevo!

 1. 1

  Cenovno ugodnejša,

 2. 2

  imajo kratek čas izdelave,

 3. 3

  odlična toplotna zaščita,

 4. 4

  neobčutljiva na vremenske vplive,

 5. 5

  brez dragega vzdrževanja,

 6. 6

  dolga življenjska doba PVC oken,

 7. 7

  lahka za rokovanje,

 8. 8

  skladna z ostalimi izdelki (rolete, žaluzije, polkna, ...).

Toplotno izolativnost PVC profila določa njegova širina. Torej širši kot so PVC profili (70, 78, 82, 88, itd), večjo izolacijo premorejo. Plastična okna večjih vgradnih širinah imajo povečano tudi mehansko trdnost in statiko. Pri lesenih oknih pa je treba gledati še vsaj na vrsto in kakovost lesa.

Izmed najbolj poudarjenih prednosti PVC oken je majhna potreba po vzdrževanju. PVC profili ne potrebujejo obnove, le občasno negovanje za ohranjanje zaščite pred UV, ter redno čiščenje.

Kombiniranje različnih materialov (PVC, les in aluminij) mora biti premišljeno. Recimo, pri nakupu PVC okna z roletami lahko trdimo, da se barve obeh izdelkov ne bodo razlikovale skozi daljše obdobje. Da ne govorimo niti o specifičnih raztezkih posameznega materiala.

Škatla rolete, vodila in lamele so izdelana iz enakega PVC materiala kot okna, zato se podobno obnašajo tudi ob zunanjih vplivih (UV žarki, toplotno obsevanje, ...). PVC okna z roletami, ki so barvno in strukturno usklajene, so hkrati tudi lep estetski dodatek vašemu domu. PVC okna z roletami še povečujejo celotno toplotno izolativnost stavbnega pohištva (- 0,1 W/m2K).

Pri lesenih oknih pa si tega ne upamo popolnoma zatrditi (vzdrževanje, kvaliteta barv in lazur, naravni odtenki lesa, ...), saj so podvržena večji občutljivosti na zunanje vplive, ter natančnosti pri obnovi ali vzdrževanju.

Pomislite na okna ob morju. Lesena okna bo sol v zraku hitreje načela in vzdrževanje bo potrebno veliko hitreje kot na tiste na Gorenjskem. Pri PVCju ni skrbi za vgrajena okna ob morju, saj so bolj neobčutljiva na zunanje vplive.

Dejanske razlike z lesenimi okni

Prednosti PVC oken (opisane zgoraj) bi lahko še bolj podrobno opisali. Verjamemo, da mora vsak kupec poznati tudi slabosti izdelka, preden ga brez obžalovanja izbere. Katere so torej tiste značilnosti PVC oken, ki vas lahko odvrnejo od nakupa?

 1. PVC je ogljično oporočen

 2. Ustvarja sterilen ambient

 3. Ni ga mogoče "popravljati"

PVC profili niso neskončno obnovljivi. Med postopkom reciklaže, zaradi molekularnih sprememb, nastane manj "novega" PVCja, postopek lahko ponovimo do največ 7 krat oziroma do starosti PVCja 140 let. Pri izdelavi PVC profili poleg recikliranega materiala vedno dobijo tudi novo izdelan PVC.

PVC dekorji so možni v več kot 200 barvnih odtenkih.
vir: flickr.com /finbarro

PVC okna nekateri označijo kot sterilna, saj zaradi svoje bele barve ne dodajajo k oblikovalskim elementom doma. Tisti, ki želijo drugačna okna, morajo izbrati PVC okna iz palete več kot 200 različnih barvnih folij, katere so med postopkom izdelave profila dodane na zunanji sloj. Takšna okna so posledično tudi 20-30% dražja od klasičnih belih oken.

Zadnja pomanjkljivost PVC oken, ki jo je potrebno poudariti je nezmožnost, da bi jih zalepili ali popravili. Lome PVC profila ni mogoče popraviti, saj PVC izgubi vez med molekulami. Lesena okna lahko zlepimo, PVCju pa nikoli ni mogoče povrniti enake trdnosti.

Pri poškodbah ob vlomu ni mogoče zamenjati samo poškodovan del okvirja ali krila, ampak v celoti krilo/okvir, če ne že celoten izdelek.

PVC okna z žaluzijami preprečijo nezaželjene poglede v vašo zasebnost.
vir: medle.si

Do enakega problema pride ob nakupu PVC okna in žaluzije. Žaluzije so montirane na letvico in če se odločite za kasnejšo odstranitev ali zamenjavo žaluzij, lukenj zvrtanih v letvico ni mogoče zakrpati.

 Za estetsko popravilo se uporabljajo voski, ki vizualno (ne pa tudi statično) zapolnijo luknje in praske. Poškodovano mesto tako postane kritična točka, kjer se lahko steklitvena letvica ali profil prelomi, poči in potrebna je zamenjava. Pri nakupu PVC okna in žaluzije je zato treba vedeti, da bo kdaj prihodnje lahko prišlo do težav.

Napačne predstave o PVC oknih

Preko PVC oken leti veliko kritik, ki so včasih popolnoma neutemeljene. Napredek v tehnologiji je izboljšal življenjsko dobo PVC oken in omogočil da je garancija za PVC okna daljša. Poglejmo nekaj primernov teh neutemeljenih očitkov.

PVC okna se zvijajo in posedajo.

nezadovoljna soseda

Resnica: samo nekvalitetna okna se zvijajo!

Dejstvo je, da so plastična okna podvržena spremembam, saj je material mehak in se pri velikih toplotnih obremenitvah primerno odziva. Za preprečevanje neželenih sprememb imajo vsa moderna PVC okna vgrajeno kovinsko ojačitev (ali ojačitev iz steklenih vlaken), ki ohranja trdnost in statiko. Najcenejša okna na tržišču vsebujejo nekvalitetne ojačitve iz ravne, tanke pločevine, ki niso zmožne ohranjati okna v pravilnem položaju.

Drug element, ki preprečuje posedanje okenskega ali vratnega krila, pa je okovje. Kvalitetno okovje je zmožno prestati obremenitve predvidene za posamezno velikost okna. Vgradnja nekvalitetnega okovja pa tega ni zmožna, zato se krilo posede in ga je potrebno neprestano nastavljati v pravilen položaj.

Torej, če želite kvalitetno PVC okno, ki se ne bo zvijalo ali posedalo, ne izberite tistega najcenejšega. Skupaj s prodajalcem preverite kakšne komponente so vgrajene v okno in ali velja garancija za PVC okna na vse komponente enako ali na vsako posebej ločeno. Izberite preudarno, saj vas lahko nizka cena okna v prihodnje stanejo veliko več.

Življenjska doba PVC oken je samo 10 let.

zagovorniki lesenih oken

Resnica: z rednim vzdrževanje lahko tudi 50 let!

Pri podjetju Okna Vranešič dajemo na PVC profile 10 letno jamstvo. Prodajamo PVC profile, ki so kvalitetni, imajo daljšo prisotnost na tržišču in preverjeno zaupanje tisoče kupcev. Tudi dolgoročno želimo ostati v segmentu stavbnega pohištva, zato si ne moremo privoščiti, da bi prodajali izdelke, ki so nekvalitetni in z vprašljivo življenjsko dobo.

Ta argument največkrat uporabljajo zagovorniki lesenih oken. Konkurenca na slovenskem tržišču je med ponudniki PVC oken zelo velika in prodajalci uporabljajo izgovore za odvračanje kupcev od nakupa PVC oken in napeljevanje k lesenim oknom. Tukaj je ponudnikov manj, zato tudi lažje oblikujejo prodajne cene in višajo prihodke prodaje.

Življenjska doba PVC oken ni enostavno določljiva. Preveč dejavnikov vpliva nanjo (sončna lega, vremenski vplivi, mehanske obremenitve, rednost vzdrževanja, itd). Nekateri govorijo o povprečni dobi 50 let, a taka življenjska doba PVC oken je le laično ugibanje. Svetujemo pa lahko, da izberete kvalitetnejši izdelek, ga redno vzdržujete in negujete, ter mu tako podaljšujete življensko dobo. Garancija za PVC okna naj bo vedno 10 ali več let.

PVC okna povzročajo kondenz in plesen.

kupci PVC oken, ki niso upoštevali navodil uporabe

Resnica: kondenz in plesen sta posledica slabih navad!

Nova PVC okna tesnijo. Prav tako nova lesena in tudi nova aluminijska okna. Povečana vlažnost v prostori nastaja ravno zaradi uvedbe novosti v bivanjski prostor. Potrebno je prilagoditi življenjski navade, uvesti rutino pri prezračevanju, ... Preberite članek o preprečevanju nastajanja vlage v vašem domu in ukrepajte, preden nastane plesen.

Najpomembnejši razlog, zakaj izbrati PVC

Cena je razlog za katero večina le redko javno prizna, da je najpomembnejša. Vsak od nas je finančno omejen, zato smo primorani izbirati v tistem cenovnem razredu, katerega si lahko privoščimo.

PVC okna so na tržišču na voljo v vseh cenovnih razredih. Katere so stvari, ki vplivajo na ceno oken? Preberite kratek povzetek tukaj.

Pa dajmo za primerjavo pogledati še stroške vzdrževanja, katere je prav tako treba upoštevati pri odločitvi za določen izdelek.

Stroški pri vzdrževanju PVC oken predstavljajo redno čiščenje in enkrat letno negovanje PVC profila ter okovja. Cena seta za negovanje se giblje med 25 in 40 eur. Torej garancija za PVC okna (10 let) predvideva vzdrževanje z do največ 200 eur stroškov (za hišo z 8 okni).

Z rednim vzdrževanjem podaljšate življensko dobo PVC okna.
vir: topsy.fr

Vzdrževanje je enostavno in lahko ga opravite sami, ali pa najamete serviserja, ki bo za dodatno plačilo to opravil namesto vas. Z rednim vzdrževanjem bo življenjska doba PVC oken daljša.

Lesena okna so nekoliko bolj zahtevna, kadar govorimo o vzdrževanju. Obnova in premazi sicer v prvih 3 letih najbrž ne bodo potrebni, nato pa vsekakor vsako sledeče sodo leto.

Ocenjeni strošek enkratnega vzdrževanja enega lesenega okna je predviden na okoli 55 eur (brusni papir, zaščitni material, osnovni premazi, barva, lazura, silikonsko tesnilo, 3-5h dela serviserja). V garancijski dobi 10 let lahko ocenimo, da je potrebno 3 krat opraviti tako vzdrževanje, torej za hišo z 8 okni nanese skupaj 1320 eur za celotno obdobje garancije.

Vsekakor veliko več kot pri PVC oknih, zato naš poziv, da pošteno premislite pred končno izbiro produkta, le ni tako napačen.

Nazaj